Підсмажити з сіллю і перцем і подати гарячими до гострого м'яса ... Як ви думаєте, про що йде мова? Виявляється, про банани. Перед вами факти, які ви не знали.
• Банан - це ягода. Ця рослина - найбільша рослина, що не має твердого ствола. Стебло бананової трави іноді досягає 10 метрів у висоту, і 40 сантиметрів в діаметрі. На одному такому стеблі висить як правило по 300 плодів загальною вагою 500 кг.
• Банани бувають не тільки жовті, але й червоні. У червоних ніжніша м'якоть, і перевезення вони не переносять. Сейшельський острів МАО - єдине місце в світі, де ростуть золоті, червоні і чорні банани. Місцеві жителі їх, звичайно, їдять: це гарнір, який подають до омара і молюсків.
• У бананах міститься більше вітаміну В6, ніж в інших фруктах. Відомо, що цей вітамін несе відповідальність за гарний настрій.
•
За вагою урожай бананів складає другий за величиною врожай у світі,
випереджаючи виноград (3-е місце), і поступаючись апельсину.
• Індія і Бразилія виробляють більше бананів, ніж будь-яка інша країна в світі.
• Банани майже в півтора рази поживніше картоплі, а в сушених бананах в п'ять разів більше калорій ніж в сирих. В одному банані міститься до 300 мг калію, який допомагає боротися з підвищеним тиском і зміцнює серцевий м'яз. Кожному з нас на добу потрібно 3 або 4 г калію.
• Майт Лепік з Естонії переміг у першому в світі змаганні з поїдання бананів на швидкість. Йому вдалося з'їсти 10 бананів за 3 хвилини. Його секрет полягав у поглинанні бананів разом з шкіркою - так він заощадив час.
• Світовий рекорд по поглинанню бананів за 1 годину - 81 банан.
• Один з видів банана на латині називається «Musa sapientum», що означає «Плід мудрої людини».
І ще про банан:
Банан - плоди багаторічної трав'янистої рослини сімейства бананових. Культивується з IV століття до н.е. Родом з Південної Індії, банани вирощують вже близько 3000 років, але в Європі до ХХ століття вони вважалися розкішшю. Тепер банани імпортуються з багатьох країн. Перевозяться вони зеленими, а достигають при кімнатній температурі. У
м'якоті плодів банана міститься багато сахарози, вітамінів С, В1, В2,
РР, Е, каротину, ферментів, мікроелементів (особливо калію); є органічні
кислоти (переважає яблучна), клітковина, ефірне масло, крохмаль. У домашній кулінарії банани десертних сортів вживають в основному в сирому вигляді. Крім того, вони йдуть на виготовлення вина, пива, оцту, мармеладу, морозива.
Очищаючи шкірку, знімайте також всі білі нитки. Купуючи банани, як і інші фрукти, дивіться, щоб на шкірці не було плям, їх можна купувати недозрілі і вони дозріють вдома. Ніколи не зберігайте банани в холодильнику, так як вони чорніють при низьких температурах.