Колір засмаги шкірі надає чорно-коричневий пігмент меланін, який виробляється в нашому організмі.
Чим більше виробляє організм меланіну, тим швидше засмагає шкіра.
Здатність організму виробляти меланін закладена в генах (тому блондини засмагають гірше брюнетів).
Але обдурити природу все-таки можна. Для цього слід вживати продукти, що сприяють виробленню цього пігменту.
А продукти, багаті вітамінами А, С і Е допоможуть захистити організм і шкіру від шкідливого впливу сонця.
Продукти для засмагиТвердий сир, яйця, сир, печінка, жирна рибаЦі продукти володіють захисними властивостями. Вони багаті на вітамін А, а жирна риба містить омега-3 жирні кислоти,
які допомагають відновити пошкоджені клітини шкіри.
Але головна особливість цих продуктів в тому, що вони сприяють виробленню меланіну.
Твердого сиру в день достатньо з'їдати 20 г.
Яйця краще їсти всмятку - у них «працює» жовток.
Сир краще брати 5% жирності і не більше 70 г в день.
Коричневий (нешліфований) рис, банани, фініки, квасоля, мигдаль, арахісТакож сприяють виробленню меланіну.
Моркву і морквяний сікМорква багата бета-каротином. Часто думають, що він необхідний для того, щоб шкіра краще засмагала. Це не зовсім так.
На ефективність сонячних променів бета-каротин впливає мало. Це пігмент, який відкладається в шкірі і додає їй жовтуватий відтінок.
Але поїдати моркву тоннами не потрібно, інакше свій загар ви зіпсуєте враженням, ніби у вас жовтуха.
Салатик з однієї морквини або склянки морквяного фрешу на день буде достатньо.
Персики та абрикосиТеж багаті бета-каротином. В «оксамитовий» сезон на зміну їм прийдуть
кавун і диня.
Соняшникова і оливкова олія, волоські горіхи, мигдальБагаті вітаміном Е, тобто є антиоксидантами, які захищають від дії вільних радикалів.
Вільні радикали, як відомо, призводять до старіння організму та шкіри.
Рослинну олію особливо добре вживати в поєднанні з морквою (наприклад, заправляти салат)
- вона сприяє засвоєнню бета-каротину.
Апельсин, грейпфрут, мандаринБагаті вітаміном С, який дуже необхідний в жарку пору року (в період агресивного сонця,
цього вітаміну більше витрачається в організмі). Але зловживати вітаміном С теж не можна
- його надлишок уповільнює процес засмаги і може викликати алергію.
ПомідориПомідори допомагають шкірі захиститися від ультрафіолету, тобто вберігають від сонячних опіків.
Досить з'їдати в день порцію салату зі свіжих помідорів з оливковою олією.
Продукти, які не «дружать» із засмагою- Чай
- Кава
- Шоколад
- Жирне і копчене
Ці продукти, навпаки, уповільнюють утворення меланіну в організмі.
Тому, якщо хочете отримати гарну засмагу, то обмежте їх споживання.копіпаст (с)
смачного.уа